Dairy of 1888-gruppen

En del af en større helhed

Dairy of 1888-gruppen er grundlagt med Them Andelsmejeri, som blev etableret i Danmark tilbage i år 1888. I dag er Them Andelsmejeri stadig uafhængigt og dedikeret til at producere danske mejeriprodukter - fra den måske bedste mælk i verden.

I 2019 fik Dairy of 1888-gruppen selskab af Bagger Sørensen & Co. Ltd., familien bag tyggegummimærkerne Dandy® Dirol ®, Stimorol ® og V6® til Cadbury-Schweppes Plc., og Fertin Pharma A/S.

Også delt ejerskab med private og ansatte.

OM OS

Lokalt forankret

I hjertet af lokalområdet

Them Andelsmejeri er solidt forankret i lokalområdet og er en overskuelig gruppe af landmænd og medarbejdere, der er tæt på hinanden og som løfter i flok. Og der er kort fra tanke til handling, når nye gode ideer dukker op. Når vi sender vores kvalitetsprodukter ud i verden, er vi alle stolte. For selvom vores mejeri er lille og lokalt, kan vi tænke stort og globalt.

Them Mejeri´s historie

Det hele startede med 47 landmænd

Them Andelsmejeri er et af Danmarks ældste andelsmejerier - og et af de få selvstændige, der stadig eksisterer. Historien går helt tilbage til 1888, hvor 47 medlemmer samledes. Siden er mejeriet vokset, samtidig med, at landbruget har udviklet sig mod færre og større bedrifter. I dag er der 13 andelshavere, hvoraf seks er økologiske landmænd.

1888

Det første mejeri blev stiftet af 47 medlemmer med et lån på 2.000 DKK og et indskud på 2 DKK pr. ko, i alt 135 køer. I begyndelsen er hovedprodukterne smør og mælk. Den første formand er J. K. Jensen, der også er skolelærer.

1912

Der investeres 20.000 DKK i at bygge nyt mejeri på Silkeborgvej 40. Der kommer flere leverandører til, og der skal årligt indvejes mere end 2 mio. kg mælk. Smør og mælk er stadig de vigtigste produkter, men nu starter osteproduktionen også i det små.

1950

Et nyt mejeri bygges igen - denne gang på grunden i Them by, hvor mejeriet ligger den dag i dag. Investeringen på 750.000 DKK inkluderer en bedre vandforsyning, som muliggør en større osteproduktion. Men mælk og fløde til eksport er sammen med smør fortsat hovedprodukterne.

1969

Funder Mejeris 80 medlemmer med i alt 2 mio. kg mælk lægges sammen med Them Andelsmejeri. Kort efter bliver andelshaverne fra Katrinedal også optaget med 2,5 mio. kg mælk. Det bliver starten på et større vækstprojekt – og starten på en ny æra for mejeriet.

1970

Flere og flere medlemmer fra andre sammenlagte mejerier optages, for eksempel Ry, Låsby, Nørre Snede, Alderslyst, Silkeborg og Gludsted-Ejstrupholm. Ost bliver hovedproduktet, og der skal investeres i et nyt tunnelpresseanlæg og egne tankvogne. I 1979 ophører produktionen af konsummælk.

1984

Her starter man indkøringen af et fuldautomatisk ostepresseanlæg, som på daværende tidspunkt er landets mest avancerede. Året efter ophører smørproduktionen i større skala. Der produceres dog stadig en mindre mængde smør til lokalt salg – og det gør der den dag i dag.

1988

Thems økologiske oste er certificeret af Dyrenes Beskyttelse. Dairy 1888 grundlægges som en eksportvirksomhed for at sælge mælkepulver og ost til Asien, primært Kina. Mælkepulveret lanceres under de to mærker Them 1888 og Sommerbjerg (sidstnævnte er navnet på en af de økologiske gårde).

2011

Krystalosten lanceres, og den bliver startskuddet til en række specialoste ud over vores gule oste.

2017

Them Andelsmejeri indvejer 20 millioner kg mælk, hvilket er en tredobling over 25 år. Produktionen er koncentreret om en række Danbo-oste med kendte mærker som Fætter Kras i spidsen. Den nyetablerede grossistvirksomhed Them Ost - Werner Ost sørger for landsdækkende forsyning.

2018

Torben Aarris overtager posten som administrerende direktør og starter en ny æra for Them Andelsmejeri. Thems Danbo-oste tildeles BGM-mærket (Protected Geographical Indication) af EU, og som de første i verden får Them Andelsmejeri og Dairy 1888 et certifikat til at sælge økologiske oste til Kina.

2019

Mejeriet investerer også i et såkaldt RO-anlæg, der laver omvendt osmose. Anlægget filtrerer vandet og koncentrerer værdierne, så det fylder meget mindre end tidligere. Det betyder konkret, at antallet af daglige ture med lastbil mellem Them og Videbæk, hvor en proteinfabrik genbruger vallen, kan reduceres fra fem til én. Til gavn for både klimaet og områdets beboere.

2020

Them Andelsmejeri relancerer hele ostesortimentet i nyt design og med nye navne med det formål, at endnu flere danskere skal lære de gode oste at kende. Dairy 1888 begynder at eksportere økologisk modermælkserstatning til Kina, og inden for to år følger et større udvalg af relaterede produkter.

Vores værdier

Respekt for håndværket

Them Andelsmejeri er baseret på et stærkt fællesskab med solide lokale rødder og en historie, der går tilbage til 1888. Sammen tror vi på værdien af god gammeldags omhu og at gøre vores bedste hele vejen fra arbejdet med dyrene til produkterne bliver leveret til butikkerne – og dermed til dig.


Vi værner om den faglige stolthed og respekten for det gode håndværk, så hver eneste dråbe smager præcis, som den skal.

Andelsforeningen

Én landmand - én stemme

Alle Them Mejeris gårde ligger inden for 30 kilometer fra mejeriet

Selvstændigt mejeri

Årligt antal kg mælk > 64 mio. kg
Omsætning > 270 mio. DKK

Andelshavere

23 konventionelle gårde
4 økologiske gårde

De økologiske gårde leverer ca.

18 % af al Them Mejeris mælk
Mindste: 600 kg/dag
Største: 18.000 kg/dag